Hjalmar Söderberg – mer populär än någonsin

Hjalmar Söderberg har översatts till fler språk under 2000-talet än under 1900-talet och lånas ut mer än någonsin på landets bibliotek. Vad är det som gör hans böcker så populära mer än 100 år efter att de kom ut? Vi har pratat med Gustaf Neander på Söderbergsällskapet.

Please note that the Doktor Glas self-guided Stockholm audio tour is only available in Swedish. Check out our other tours, including the London tours based on Sherlock Holmes and Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde as well as the Little Mermaid tour of Copenhagen.

Hjalmar Söderberg är mer populär än någonsin, vad är som tilltalar oss i en berättelse som skrevs för mer än 100 år sedan?

Hjalmar Söderbergs romaner är väldigt specifikt placerade i tid, och på samma gång tidlösa. Det är svårt att säga vad som gör hans böcker så populära idag. Det finns ju många författare som var väldigt uppmärksammade då som är bortglömda nu. Men han lever kvar. Jag tror att det handlar om att han behandlar återkommande teman som ensamhet och kärlek, till exempel. Det lockar hela tiden nya läsare. Och språket, även de som var starkt kritiska till berättelsen om Doktor Glas när den kom ut hyllade samtidigt Söderberg för hans språk.

Vad fick Doktor Glas för mottagande när den kom?

Boken fick väldigt blandade reaktioner. Många reagerade starkt på det moraliska förfall som de menade att boken beskriver. Så får man inte göra och så får man inte skriva, menade de. Mordet på pastorn var väldigt kontroversiellt och den moraliska diskussionen handlade om huruvida man får ha ihjäl en människa som själv begått ett brott.

Vad är det som är unikt i språket?

Det är kärnfullt men sparsmakat. Det har humor och finess och känns inte föråldrat trots att boken skrevs för mer än 100 år sedan.

Vandra i Doktor Glas Stockholm
Promenera genom Stockholms historiska stadskärna och upplev platserna där den hyllande berättelsen om Doktor Glas utspelar sig. Med bilder, ljud och animationer transporteras du tillbaka i tiden och får en känsla för livet i staden i början av 1900-talet. Läs mer om platserna du besöker under vandringen här och mer om turen här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    Your Cart
    Your cart is empty
      Apply Coupon