Wendela Hebbe – en journalistpionjär

Hon anses vara Sveriges första kvinnliga journalist, men skrev sällan under eget namn. Nu kan du kliva in i Wendela Hebbes värld och med hjälp av en ljudvandring utforska de platser i Gamla stan som låg henne varmt om hjärtat. “Vi kombinerar klassiskt historieberättande med spelteknologi i StoryTourist-appen” berättar StoryTourists VD Johanna Forsman. “Du får följa med på en skattjakt där du på varje plats får en ny ledtråd till det som var Wendelas stora hemlighet.”

När Wendela Hebbes man flyr utomlands efter en optionsskandal, tvingas hon skapa ett helt nytt liv för sig själv och parets tre döttrar. Wendela vänder 1800-talets regler och normer ryggen och flyttar till Stockholm med barnen för att starta en karriär som skribent.

Hon charmerar snabbt några av Sveriges största kulturpersonligheter, får anställning som journalist på kvällstidningen Aftonbladet och tar in fostersonen Edvard Faustman. Men på stan skvallras det bakom Wendelas rygg om de skandaler och relationer som präglar hennes liv. 

Möt Edvard Faustman

I vår nya ljudvandring Wendelas hemlighet möter du en digital version av Edvard på Mynttorget nedanför slottet.

Han berättar att han på sin trettonårsdag fått ett kuvert av Wendela, med en ledtråd till det hon håller dolt för omgivningen. Nu vill Edvard ha din hjälp med att hitta resterande ledtrådar. Tillsammans besöker ni en rad platser i Stockholms Gamla stan, som alla har en koppling till Wendela. Utanför Svenska Adademien berättar Edvard om Wendelas vänskap med nationalskalden Esaias Tegnér. På Stora Nygatan spanar ni upp mot den lägenhet där hon höll litterära salonger.

Under er promenad berättar Edvard allt han vet om sin kära tante Wendela. 

En illustration av Wendela Hebbe s fosterson Edvard Faustman. Edvard har rödaktigt hår och grå kostym. Han håller ett kuvert i handen.
En hand håller en mobiltelefon. På skärmen syns en illustration av Wendela Hebbe s bokhylla.

Samla pusselbitar

Men vad vore en StoryTour utan spännande spelelement och intressant bonusmaterial?

På varje plats du besöker längs vägen dyker det upp något nytt på mobilskärmen. Du får lära dig om områdets historia, du hör från Wendelas välkända vänner och du kan botanisera bland gamla Aftonbladet-notiser och familjen Hebbes fotoalbum. Vad är det Wendela har stående i sin bokhylla egentligen?

Edvard tar dig med på ett ärende till det lokala apoteket och ni letar bland burkarna i hyllorna i jakt på ytterligare en pusselbit att lägga i kuvertet. Till slut har ni samlat på er det ni behöver för att avslöja Wendelas hemlighet.

Författarens ord om Wendelas hemlighet

Författaren Felicia Welander har skrivit manus till stadsvandringen som snirklar sig genom Gamla stans gränder.

“Jag stötte på Wendela av en slump när jag gjorde research och blev helt fascinerad av hennes liv. Det innehöll allt från kärleksaffärer och svek till självständighet och en fantastisk karriär och så en hemlighet som kunde ställt allt på ända. Med andra ord – perfekt för en ljudvandring”

Läs mer om Wendelas hemlighet här.

Foto: Sofia Åkerstedt Rosendahl

StoryTourist är ett nytt, hållbart sätt att resa och uppleva böcker, filmer och andra berättelser på de platser där själva handlingen utspelar sig.  Du kan tex lösa brott med Sherlock Holmes i London eller läsa Doktor Glas dagbok i Stockholm. Med StoryTourist-appen kliver man in i en berättelse, följer i karaktärernas fotspår och delar deras äventyr med hjälp av text, ljud, bild, film och interaktiva pussel. Appen fungerar som en digitalt guidad tur där användaren får uppleva sin favoritberättelse på ett nytt sätt, samt besöka olika populära turistmål och en del gömda pärlor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    Your Cart
    Your cart is empty
      Apply Coupon