Locus Peccatorum – en vacker byggnad med en ruskig historia
En hand håller en smarttelefon. På skärmen syns texten "Locus Peccatorum - Syndernas Hus"

Är du sugen på en kuslig utomhusaktivitet den här hösten? Då kan du kliva in i berättelsen om ett 200 år gammalt mord med ”Locus Peccatorum – Syndernas Hus”, en självguidad stadsvandring genom centrala Lund.

En tragedi i Lunds studentmiljö

“Jag ska promenera ända till klockan 12. Jag ska gå mig trött så att jag kan sova”. Det säger Jacob Wilhelm Blomdahl till en klasskamrat som han stöter på ute på gatan en sen kväll i september 1829. Klasskamraten anar inte att den här natten kommer att sluta i tragedi.

Berättelsen om Locus Peccatorum börjar när Jacob Wilhelm Blomdahl och Andreas Emanuel Landén, två studenter från Göteborgstrakten, kommer till Lund år 1825 för att läsa vid universitetet. Fyra år senare har ett mord begåtts och studentmiljön vid Lunds universitet har förändrats för alltid.

En svartvit bild av ett korsvirkeshus i två våningar med texten Locus Peccatorum - Syndernas Hus

Hur Locus Peccatorum fick sitt namn

Byggnaden som i dag är känd som Locus Peccatorum byggdes redan under 1700-talets andra hälft, som bostadshus. Eftersom det fanns behov av bostäder för de studenter som läste vid Lunds universitet så blev huset snart använt som studentkasern. Kasernerna i området döptes till humoristiska namn som Glädjen, Lyktan och Mösseberg, men just denna studentkasern döptes senare om till ett namn som speglade det faktum att den förvandlats till en brottsplats år 1829. Locus Peccatorum är nämligen latin för ”syndernas hus”, något som dåtidens studenter vid Lunds universitet tyckte var ett passande smeknamn.

Byggnaden tillhör i dag Kulturen i Lund, ett museum som sträcker sig över två kvarter i de centrala delarna av stan och som inkluderar flera gamla byggnader som man kan besöka. Just Locus Peccatorum används dock som arbetslokaler för museets personal.

The backgrond of the image is a black and white photograph of the Lund cathedral. In front of it is a drawn image of a young, blond woman with her arms crossed

Utforska berättelsen med StoryTourist

Med den självguidade stadsvandringen ”Locus Peccatorum – Syndernas Hus” utforskar du de centrala delarna av Lund tillsammans med din digitala guide; kriminologistudenten Malin. När hon först började läsa om studentmordet som ägde rum 1829 så kunde hon inte släppa det, utan började i stället gräva i historisk litteratur och gamla rättegångsprotokoll efter mer information om den tragiska händelsen. Malin berättar historien för dig samtidigt som hon guidar dig till de platser i Lund där den utspelade sig.

Med hjälp av foton och utdrag ur flera hundra år gamla arkiv får du genom StoryTourist-appen veta hur staden en gång såg ut och hur huvudpersonerna i berättelsen levde. Sakta men säkert vecklas historien om teologistudenterna Landén och Blomdahl ut. Hör Malin berätta om hur en lokal tvätterska var den som upptäckte vilka både brottsoffer och förövare var och om hur dåtidens lagar krävde att det var universitetets egen personal som skulle agera domare i rättsprocessen.

Befinner du dig i Lund och vill veta mer om Locus Peccatorum? Passa på att gå turen gratis mellan 22/10 och 7/11 2021. Det enda du behöver för att kliva in i berättelsen är en smarttelefon med hörlurar. Använd promokod HALLOWEEN i kassan här på vår hemsida för att få turen gratis fram till den 7 november 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    Your Cart
    Your cart is empty
      Apply Coupon