Rösterna bakom Doktor Glas

I vår senaste självguidade stadsvandring baserad på Doktor Glas har vi tagit hjälp av två rutinerade och välkända berättarröster. Turens guide, som har hittat Doktor Glas dagbok på vinden i sin nya lägenhet och vill visa dig vad hon upptäckt i den, spelas av Anna Asp. Anna är ett välkänt ansikte för alla som gillar Martin Beck-filmerna, där hon har en återkommande roll som polisutredaren Jenny. 

Anna Asp, fotograferad av Knut Koivisto
Anna Asp – känner sig hemma på Stockholms gator

Det visar sig att när Anna utforskar en ny plats så gör hon det oftast helst på egen hand.

–  Jag går faktiskt gärna själv i en ny stad. Med min karta på telefonen, fast nästan hellre med en papperskarta. Mitt lokalsinne är på samma nivå som hos min tvååring. Så tycker jag mig lära känna staden bättre om det bara är jag och kartan. Jag vill liksom inte bara hänga på någon annan för då vet jag inte alls var jag har varit. Men det beror lite på hur mycket tid jag har och varför jag är där. Jag blir gärna lite hetsig och vill göra mycket och det brukar bli bäst på egen hand

Anna berättar att hon trivs väldigt bra i Stockholm, speciellt efter att ha bott där de tre år då hon gick på Teaterhögskolan. Numera bor hon i Malmö, men reser ofta till huvudstaden för att jobba.

– Det jag tycket mest om med Stockholm är att det är en stad med vyer. Att man hela tiden ser långt bort, inte bara där man är just nu. Jag känner en frihet i Stockholm som jag kan längta efter när jag inte är där. Precis som många andra älskar jag att gå på Mariaberget på Söder och titta ut över Mälaren. Stockholm har många pärlor.

En utmaning att berätta med bara rösten

För att gestalta en karaktär genom att enbart använda rösten som verktyg använder sig Anna Asp av ett par olika knep.

– När mottagaren bara ska höra min röst blir det extra viktigt med tydlighet i det jag vill med det jag säger. Om hela jag är med kan jag säga en sak på ett sätt. Och samtidigt ha ett ansiktsuttryck eller ett kroppsspråk som förtydligar eller fördjupar det jag säger. Det kan jag inte här. Ett exempel är att vill jag låta vänlig eller trevlig när bara rösten hörs måste jag ofta le när jag pratar, annars kan jag låta trött eller ledsen.  Jag älskar att bara ha rösten att berätta med. Man får vara ifred på ett härligt sätt. Använda kroppen och se ut hur galen som helst i syfte att rösten låter precis så som jag vill för berättelsen eller situationen.

Fredrik Gunnarsson – med egen koppling till berättelsen

Som Doktor Glas röst i denna StoryTour hör du Fredrik Gunnarsson. Han slog igenom med rollen som Johan Svartman i Wallander-serien. Fredrik har ett speciellt förhållande till just Doktor Glas, efter att i somras ha producerat och framfört en monologföreställning av den.

Stadsvandring baserad på Doktor Glas
Fredrik Gunnarsson

– En av de saker som är intressanta med romanen är det faktum att man kommer nära en människa där det yttre, det vill säga status och ställning inte alls hänger ihop med det inre, ensamhet och komplexitet. Det får en ju att inse vad lite vi vet om våra medmänniskor egentligen. Och sen är ju storyn spännande och även komisk i sin svärta.

Även Fredrik tycker att det är en sorts frihet att bara kunna använda rösten när han går in i en roll.

– Jag kan fokusera allt på ett enda uttryck. Fasta ramar kan vara riktigt befriande konstigt nog. 

Slutligen, brukar han själv besöka någon av platserna som förekommer i Doktor Glas?

– Ibland promenerar jag över Vasabron. Då tittar jag alltid på riksdagshuset och tänker som Pastor Gregorius; ”Varför ska dom bygga där på Helgeandsholmen?”. 

Upplev Doktor Glas Stockholm

Denna stadsvandring baserad på Doktor Glas är en guidad Stockholmstur som utgår från ett av Hjalmar Söderbergs mest kända litterära verk. Om du också vill följa Doktor Glas fotspår genom det sena 1800-talets Stockholm så finns appen att ladda ned på Apple app store och Google Play. Passar man på innan årsskiftet är den gratis!

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    Your Cart
    Your cart is empty
      Apply promo code