Malin Matsdotters grymma öde
Malin Matsdotter, en illustrerad bild av en kvinna i ett brinnande bål

Har du hört talas om Malin Matsdotter? De svenska häxprocesserna, eller “Det stora oväsendet”, kulminerade i Stockholm år 1676. Malin Matsdotter var en av alla kvinnor som anklagades för häxeri och offrades genom offentlig avrättning. Hon var dock en av väldigt få personer i Sverige att brännas levande. Nu kan du kliva in i hennes berättelse och uppleva den på plats på Södermalm i Stockholm.

År 1676 har en grupp barn och unga pigor i Katarina församling lyckats sprida panik bland Södermalms invånare. Barnen leker Blåkullalekar och anklagar en hel rad grannkvinnor för att ha rövat bort dem och tagit dem med för att möta djävulen.

Paniken sprider sig

Panikslagna föräldrar samlas med sina barn i så kallade vakstugor. Där hjälps de åt med att skydda barnen medan de sover. Men vakstugorna är knappast en lugn plats att vila, istället förvandlas de till skvallercentraler där barnen hävdar att häxorna tar sig in genom nyckelhål och väggar. Uppjagade vuxna hytter med kvastskaft åt det som de inte själva kan se. Stämningen blir allt mer upptrissad och snart kräver Södermalms invånare blod…

Möt Gertrud

Gertrud är en aningen lillgammal flicka som bor på Mariaberget med sin mamma och bror. Gertruds granne är Malin Matsdotter, en finsk-svensk kvinna som är en av dem som barnen i Katarina församling pekar ut som häxa. “Malin var barsk, men min mor säger att hon inte alls var en trollpacka”, menar Gertrud.

I vår nya StoryTour Häxprocesserna i Stockholm träffar du Gertrud i en liten park på Södermalm. Hon oroar sig över ett samtal som hon eventuellt kan ha tjuvlyssnat lite på. “Jag såg dig samtala med min bror tidigare, och jag vill uppmana dig att inte tro på allt han säger. Min bror talar fortfarande träget om de trolldomsanklagade kvinnor som levde här på Södermalm, och jag är rädd för de konsekvenser som hans lögner kan få.” säger Getrud och övertalar dig till att följa med henne.

En promenad genom berättelsen

Tillsammans ger ni er ut på en promenad från de pittoreska kullerstensgränderna på Mariaberget via Stadsmuseet och Katarina kyrka till den gamla avrättningsplatsen på Stigberget.

Medan ni går berättar Gertrud allt hon vet om det som hände Malin och de andra trolldomsanklagade kvinnorna. Varje plats ni besöker har en koppling till Malins historia och allt som utspelade sig i Katarina församling.

Du får se historiska byggnader och fina platser som ligger bortanför de klassiska turiststråken. På varje ny plats dyker en överraskning upp på mobilskärmen i form av spelelement, gamla bilder och illustrationer.

Häxprocesserna i Stockholm är researchad och skriven av Myrna Moström. Du kan läsa mer om ljudvandringen och köpa den här.

StoryTourist är ett nytt, hållbart sätt att resa och uppleva böcker, filmer och andra berättelser på de platser där själva handlingen utspelar sig.  Du kan tex lösa brott med Sherlock Holmes i London eller läsa Doktor Glas dagbok i Stockholm. Med StoryTourist-appen kliver man in i en berättelse, följer i karaktärernas fotspår och delar deras äventyr med hjälp av text, ljud, bild, film och interaktiva pussel. Appen fungerar som en digitalt guidad tur där användaren får uppleva kända och okända berättelser på ett nytt sätt, samt besöka olika populära turistmål och en del gömda pärlor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    Your Cart
    Your cart is empty
      Apply promo code