Karna Möller – Malmös mest kända spöke
An illustration of Karna Möller in her ghost form. She is wearing a white cloak and have dark eyes.

Vid varje söndagsgudtjänst i nästan 30 års tid bad man bönen “Bön uti Malmö Församblingar emot Satans Spökerij” i samtliga Malmös kyrkor. Syftet var att värja sig mot bryggarhustrun Karna Möller, vars spöke hemsökte både familj och grannar på Kalendegatan. Nu kan du kliva in i den sanna berättelsen om Karna Möller och gå på spökjakt med hjälp av vår nya självguidade ljudvandring!

Bryggaren Per Nilsson Möller ödslar ingen tid efter att hans hustru Karna dör år 1736. Han gifter snart om sig, men det dröjer inte länge innan Karna låter meddela hur missnöjd hon är med det beslutet. Snart vittnar grannar, anställda och familjen själva om hur Karna Möller plågar omgivningen med sina spökerier.

Karna Möller - en historisk spökhistoria

Per Nilsson Möller tar kontakt med lokala myndigheter och ber om hjälp med att hantera situationen kring Karnas besök på bryggargården. Nyfikna åskådare börjar samlas kring gården och ryktet om spöket sprids i Malmö. Men kommer man verkligen kunna bevisa att det faktiskt spökar? Eller kan det i själva verket ligga andra motiv bakom de så kallade spökerierna?

Följ med Henriette på promenad

När du går ljudvandringen En spökhistoria i Malmö: Den dödas dans så träffar du din digitala guide, skådespelaren Henriette, på Kalendegatan. På platsen där familjen Möllers bryggargård en gång låg finns i dag teaterscenen Hippodromen, där Henriette jobbar.  

“Det sägs att Karna spökar på Hipp. Och jag har känt henne” berättar Henriette. “Tysta rörelser i ögonvrån. Försiktiga, iskalla andetag mot nacken. Kyliga stråk som rinner genom scenlogen fram till dörren som slås upp utan att någon står på andra sidan. Det värsta är nästan att vara ensam ute på scenen. Ibland om man lyssnar riktigt noga så går det att höra steg över scengolvet. Den tomma teatersalongen ger mig rysningar.

An illustration of Henriette, the digital guide of the tour. She has curly black hair and a colorful scarf loosely draped around her neck.

Följ Karnas spår genom Malmö

Tillsammans ger ni er ut på en promenad genom Malmö, via pittoreska kullerstensgator från Kalendegatan till Kungsparken och Stortorget.

Medan du går berättar Henriette allt hon fått veta när hon undersökt berättelsen om Karna. Varje plats du besöker har en koppling till Karnas historia och allt som hände på bryggargården.

Pussel och illustrationer

Du får se historiska byggnader och fina platser som ligger bortanför de klassiska turiststråken. Du får veta mer om hur livet i Malmö var på 1700-talet.

På varje ny plats dyker en överraskning upp på mobilskärmen i form av spelelement, gamla bilder och illustrationer.

Henriette tar dig bland annat med till det som en gång var Malmös begravningsplats, där du får en möjlighet att avslöja vad som stod skrivet på Karna Möllers gravsten.

En spökhistoria i Malmö: Den dödas dans är researchad och skriven av Marie Metso. Du kan läsa mer om ljudvandringen och köpa den här.

En illustration av Karna Möller s gravsten. Löv ligger spridda över stenen.

StoryTourist är ett nytt, hållbart sätt att resa och uppleva böcker, filmer och andra berättelser på de platser där själva handlingen utspelar sig.  Du kan tex lösa brott med Sherlock Holmes i London eller läsa Doktor Glas dagbok i Stockholm. Med StoryTourist-appen kliver man in i en berättelse, följer i karaktärernas fotspår och delar deras äventyr med hjälp av text, ljud, bild, film och interaktiva pussel. Appen fungerar som en digitalt guidad tur där användaren får uppleva kända och okända berättelser på ett nytt sätt, samt besöka olika populära turistmål och en del gömda pärlor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    Your Cart
    Your cart is empty
      Apply promo code