Avslöja sanningen bakom ondskan i Visby
A ghost woman is standing in fron of an old stone building. She has a grim look on her face.

Följ med på en tidsresa tillbaka till våren 1705. I en av Visbys alla små kullerstensgränder träffar du en förvirrad kvinna som behöver din hjälp med någonting – men vad? Du bestämmer dig för att lyssna på henne och följa efter när hon visar vägen uppför en trappa. Snart upptäcker du att hon tagit dig med på en jakt efter sanningen bakom en ruskig historia.

Häxprocesserna på Gotland

Stadsvandringen Ondskan i Visby är baserad på en sann historia om häxprocesserna på Gotland, där tre kvinnor anklagades för häxeri och låstes in i stadens fängelstorn. Lilla Ingeborg, Bohl Strijds och Kuske-Gretas livsöden var en konsekvens av det stora oväsendet som drog fram över Sverige under sent 1600-tal och tidigt 1700-tal. I en tid som präglades av svält och hårda levnadsvillkor spreds hysterin som fick familjemedlemmar och grannar att anklaga varandra för häxeri.

Berättelsen tar dig med på en ljudvandring som startar i Övre Finngränd och avslutas utanför fängelsetornet Kajsarn. Din digitala guide är en lokal kvinna som inte minns vem hon är, men det hon med säkerhet vet är att det gömmer sig en ondska i staden som hon behöver din hjälp med att avslöja.

Interaktiv upplevelse

Alla våra StoryTours innehåller interaktiva element, och Ondskan i Visby är inget undantag. Vid varje plats du besöker på vandringen händer det spännande saker på din mobilskärm, som gör att du kan ta del av berättelsen på ett helt nytt sätt. Du får till exempel en möjlighet att kika in i en av de gripna kvinnornas stuga och se vilka föremål som beslagtas när hon anklagas för häxeri.

På en annan plats behöver din guide hjälp med att pussla ihop ett mystiskt dokument hon hittat. Tillsammans reder ni ut vad som faktiskt pågick i kulisserna medan de tre kvinnorna satt inlåsta

Two mobile phone screens are visible. On one, you can see an old photograph of a building. On the other, you can see a torn up document.

Stadsvandring i Visby

Den här stadsvandringen i Visby är självguidad, vilket betyder att du hittar vägen med hjälp av StoryTourist-appen. Appen är utrustad med karta och GPS, i tillägg ger din digitala guide dig instruktioner om vart du ska gå och stanna. Du bestämmer själv när du vill starta, pausa och avsluta turen.

Medan du promenerar lyssnar du på guidens berättelse. Du besöker de platser i Visby där den här historien utspelade sig och tack vare att staden är så välbevarad står flera av byggnaderna kvar än i dag.

A photo of the Sankt Clemens ruin, covered in evergreen vines.

Praktisk information

Ondskan i Visby finns tillgänglig på svenska och engelska. Turen är ca 2 kilometer lång och tar ungefär en och en halv timme att gå. Vi rekommenderar turen för alla över nio år, då berättelsen är ganska mörk och innehåller en del obehagliga detaljer om vad kvinnorna utsattes för. För att läsa mer om turen, eller för att köpa den, klicka här för vår hemsida eller besök din app store:

StoryTourist är ett nytt, hållbart sätt att resa och uppleva böcker, filmer och andra berättelser på de platser där själva handlingen utspelar sig – exempelvis genom att lösa brott med Sherlock Holmes i London eller läsa Doktor Glas dagbok i Stockholm. Med StoryTourist-appen kliver man in i en berättelse, följer i karaktärernas fotspår och delar deras äventyr med hjälp av text, ljud, bild, film och interaktiva pussel. Appen fungerar som en digitalt guidad tur där användaren får uppleva sin favoritberättelse på ett nytt sätt, samt besöka olika populära turistmål och en del gömda pärlor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
0
    Your Cart
    Your cart is empty
      Apply promo code