2018.07.17

 
 

Sherlock Holmes och London blir StoryTourists första tur!

 

●     StoryTourist är en ny app som skapar en unik berättelseupplevelse genom augmented reality- teknik.

●     StoryTourist lanserar nu sin första tur – en Sherlock Holmes StoryTour baserad i London.

●     Appen och turen är gratis att ladda ner nu under sommaren.

 

Appen StoryTourist lanserar nu ett helt nytt sätt att ta del av location tourism

Här kommer bok-, film- och upplevelseälskare att kunna följa i karaktärernas fotspår och ta del av berättelsen på plats genom mobilen. Premiärsläppet blir en adaption av Sir Arthur Conan Doyles Sherlock Holms-novell The Adventure of the Blue Carbuncle. En tur som under sommaren kommer vara gratis för alla Londonbesökare.

– Man kan likna StoryTourist vid en sorts berättelseskattjakt, säger Johanna Forsman, som tillsammans med partnern Andreas Jansson driver Malmöbaserade Velodrom AB – företaget bakom appen. 

Efter ett par års utveckling är nu StoryTourist klar för lansering och först ut är en vandring i resmålsfavoriten London, där man får möjlighet att vandra igenom ett unikt Sherlock Holms-mysterium på plats. Turen, och novellen, startar vid The Sherlock Holmes Museum på Baker Street, går via Sherlock Holms-statyn och Covent Garden och avslutas vid The Sherlock Holms Pub på Northumberland Street.

– Vi var tvungna att göra några små ändringar för att själva berättelsen skulle passa in på turen,” säger Evan Farbstein, som är författaren bakom adaptionen. Men jag var förvånad över hur många av de nämnda ställena i berättelsen, som ju utspelar sig i 1800-talets London, fortfarande finns kvar. På det hela taget kan en StoryTourist 2018 vandra i, i princip, oförändrade fotspår som Sherlock och Watson gör 1892.

Enligt grundarna har StoryTourist inte bara potential att bli ett nytt sätt att läsa eller uppleva berättelser – utan också ett nytt skäl för att resa.

– Turistindustrin har lärt sig att dra nytta av intresset för vissa geografiska platser som filmer och TV-serier skapat. Vi är övertygade om att litteraturvänner är lika nyfikna på de verkliga platser som förekommer i deras favoritböcker, menar Johanna Forsman.

Appen styrs av telefonens GPS-funktion för att avgöra när användaren nått den korrekta platsen och visar då den del av berättelsen som utspelar sig där, både som text och ljud. Användaren har också möjlighet att själv bli en del av berättelsen ytterligare genom att med hjälp av specialfilter kunna ta bilder – till exempel med Sherlocks ikoniska pipa och hatt framför 221B Baker Street. 

Premiärturen tar mellan en och en till två timmar att gå. Den är, liksom appen i sig, gratis att ladda ned från Appstore och Google Play nu under sommaren.

StoryTourist innebär ett helt nytt sätt att ta del av berättelser och mobilappen redan på utvecklingsstadiet uppmärksammats internationellt, bland annat på FutureBook i London och på holländska Renew the book. På konferensen FutureBook var StoryTourist en av fem nominerade finalister i tävlingen Booktech Company of the Year. Tävlingen arrangeras av den inflytelserika brittiska branschtidningen The Bookselleroch StoryTourist tävlade mot fyra andra startup-företag, alla baserade i Storbritannien eller USA.

– Eftersom vi då ännu inte hade någon färdig produkt, så kändes det fantastiskt uppmuntrande att vi genom ett hedersomnämnande blev ett slags informell tvåa i tävlingen, säger Johanna Forsman.

Efter Sherlock Holmes och London står en rad spännande berättelser på tur. Samtal pågår med flera aktörer, både svenska och utländska, om kommande publiceringar i appen.

Kontaktuppgifter: För mer information och kontakt med Velodrom vänligen kontakta Marthina Elmqvist på 0708–929594 alt marthina@elmqvist.org

http://www.storytourist.com/

Pressbilder: Vibeke Specht 

iPhone:

https://itunes.apple.com/us/app/storytourist/id1162106833?l=sv&ls=1&mt=8

Android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.storytourist.droid

 

facebook.png
Bild pressmeddelande.jpg
LOGGA 2.png